ophangen hangmat tips
Comfort

Hoe een hangmat ophangen?

Stel: je denkt eraan een nieuwe hangmat in huis te halen. Goed idee! Maar hoe moet je nu je hangmat ophangen en waarmee hou je best zo goed mogelijk rekening? Enkele tips op een rijtje!

Tussen twee bomen

Deze manier is wellicht de leukste. Zo tussen twee bomen in waan je je net iets sneller op een onbewoond eiland, toch? In de eerste plaats moeten de bomen natuurlijk sterk genoeg zijn om het gewicht te kunnen dragen. De afstand tussen de twee bomen is best minstens 3 meter. Voor deze methode heb je naast je hangmat twee touwen nodig. Hoe verder van elkaar, hoe hoger de touwen moeten geknoopt worden.

hangstoel hangmat

MODESTA Arabica basic hangstoel ALABAMA Red Pepper kingsize hangmat

Bij de bevestiging van de touwen let je er best op dat ze boven een tak aan de stam hangen, zodat ze niet naar beneden kunnen schuiven. Met een Tree Rope set kan je gemakkelijk je hangmat ophangen én eenvoudig terug afhalen. Dit touw is bovendien weer- en UV-bestendig – extra duurzaam!

Tussen twee wanden of palen

Schommelen voelt iets anders als je hangmat tussen twee wanden of palen hangt, maar het is natuurlijk ook perfect mogelijk. Zowel gips- als betonwanden zijn geschikt, zolang het gaat om dragende, massieve wanden. Ook de palen moeten natuurlijk stevig genoeg in de grond staan. Voor deze methode bevestig je haken in de wand. Ideaal is dat een haak met verschillende boorgaten, zodat het gewicht verdeeld wordt. Met touw verbind je dan de haak met de uiteindes van de hangmat. Rond een paal kan je net zoals bij een boom een touw bevestigen, of je bevestigt ook een haak.

universele set hangmat ophangen

Aan het plafond

Voldoende ruimte in huis? Of heb je een terras met stevig plafond? Bevestig haken aan het plafond of in de dragende balken en je hebt meteen een heerlijk indoor hangplekje, waar je ook kan liggen als het buiten al wat frisser is. Ook ideaal voor hangstoelen!

Aan een standaard

Geen bomen of geen geschikte wanden of palen? Dan is een standaard de ideale oplossing, zowel voor hangmatten als voor hangstoelen. Je kan daarbij kiezen tussen hout en staal. Het leukste voordeel? In tegenstelling tot bomen en muren is een standaard gemakkelijk verplaatsbaar. Meer zon of liever meer schaduw? Verschuif je standaard en ga verder met relaxen! Een stalen standaard is lichter, gemakkelijker om te verplaatsen en om op te bergen.

hangmat ophangen standaard

CANOA WHITE voor kingsize hangmatten – NAUTICO stalen standaard – VELA CARAMEL standaard – Antraciet MEDITERRANEO standaard

Algemene tips

  • In onbelaste toestand moet de hangmat de vorm van een banaan hebben. Te kort? Verleng met een touw totdat hij de vorm van een banaan krijgt.
  • De ophangpunten moeten even hoog zijn.
  • Met of zonder spreidstok? Met een spreidstok wordt het gewicht optimaal verdeeld. Stokhangmatten moeten wel altijd strak gespannen zijn voor goed ligcomfort en ze nemen iets meer plaats in.
  • Bij een stokhangmat moet de ophanghoogte ongeveer een vierde van de ophangafstand zijn, bij een hangmat zonder spreidstok de helft. Bij grotere afstand zal je de hangmat ophangen op hogere hoogte.
  • In een stokhangmat ligt je best recht, in een hangmat zonder spreidstok best diagonaal.
  • Is de hangmat te kort voor het plekje dat je ervoor uitgekozen hebt? Met een touw kan je de hangmat verlengen. Let er dan wel op dat je de hangmat per extra meter afstand ongeveer een halve meter hoger moet ophangen.
  • Het laagste punt van de hangmat is idealiter 30 tot 50 cm boven de grond.

 

Een hangmat ophangen kan je niet enkel tussen twee palmbomen, en gelukkig maar! Voor de verschillende soorten hangmatten en hangstoelen zijn er verschillende regeltjes waarmee je rekening dient te houden. Even goed nadenken, daarna stevig bevestigen en relaxen maar!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply