back to school huishouden organiseren
Tips

Je huishouden organiseren voor de school terug start

De zomervakantie is nu echt bijna voorbij en dat betekent dat alles binnenkort terug zijn normale gangetje gaat. Een opluchting voor veel ouders! Bij back to school denk je wellicht in de eerste plaats aan de boekentas die moet klaargezet worden, maar je huishouden organiseren en voorbereiden op de schoolrush is misschien wel nog nuttiger. Hoe ga je te werk?

1. Ruim de keuken op … de hele keuken!

De keuken is meestal het hart van je huis. Het is de ruimte waar ‘s morgens vroeg heel wat verkeer plaatsvindt, met snel (of net soms vervelend traag) ontbijten, koffiezetten, brooddozen klaarmaken. Ook ‘s avonds wordt er vaak niet alleen gegeten, maar ook huiswerk gemaakt, gebabbeld over de schooldag terwijl mama of papa kookt … In een goed georganiseerde keuken, de eerste stap in je huishouden organiseren, lukt het nog beter om de drukke schooldagen te overleven.

eettafel huishouden organiseren

Eettafel BRUSSEL

Maken de kinderen zelf hun lunchpakket klaar? Voorzie dan bijvoorbeeld een plekje voor de mogelijke inhoud daarvan in de koelkast. Spreek af waar de brooddozen en drinkflessen liggen, voor en na gebruik. Maken de kinderen best hun huiswerk aan de eettafel? Voorzie dan een plekje in een kast waar ze hun spullen mooi kunnen opbergen. Naschoolse snacks kan je bewaren op een daarvoor voorziene plaats, waar de al iets oudere kinderen zelf bij kunnen. Denk even goed na over de gewoontes van alle gezinsleden en bekijk hoe je de activiteiten kunt stroomlijnen met je keukenorganisatie.

2. Kies een ‘neutrale’ ruimte

De eerste weken van de nieuwe schoolstart kan het huis vol komen te liggen met nieuwe schoolspullen. Chaos … overal! Zorg dat er een neutrale ruimte blijft, dat er minstens één ruimte is waar er geen schoolspullen rondslingeren. De ideale plek? De woonkamer, als je ‘t ons vraagt. Want in de zetel horen toch eigenlijk geen schoolboeken? Nee, daar moet het hele gezin op elk moment in kunnen neerploffen! Ruim op voorhand de schoolvrije ruimte goed op en zorg ervoor dat ze netjes blijft.

zetel huishouden organiseren

TRONDHEIM 3-zit

3. Vergeet de inkomhal niet

Hoe georganiseerder je huis is, hoe groter het succes om met z’n allen op tijd het huis uit te geraken ‘s morgens vroeg. Evalueer de ruimte waar er binnen- en buitengegaan wordt. Meestal is dat de inkomhal. Zorg ervoor dat er plaats voorzien is voor de jassen, boekentassen en schoenen aan een kapstok of garderobekast en in de winter natuurlijk ook voor de mutsen, handschoenen en sjaals. Ook een bankje in de hal of een kapstok met zitbankje kan handig zijn. Een plekje voor de handtas, de sleutels, portefeuille, extra oplader voor de smartphone en andere spullen die je buitenshuis nodig hebt is ook een toegevoegde waarde tijdens de ochtendrush. Dankzij een of meerdere opberg- of ladekasten kan je je huishouden organiseren op een gemakkelijke manier.

kapstok huishouden organiseren

REZZO kapstok

4. Ruim de kleerkasten van de kinderen op

Of als de kinderen al wat ouder zijn: zet ze aan het werk om de kleren die te klein of versleten zijn weg te doen. Zorg voor organisatie in de kleerkast: turnkleding en andere schooloutfits bij elkaar, speciale kleding voor naschoolse hobby’s samen, de speelkleren in een apart vak, de gewone kleding netjes georganiseerd per soort kledingstuk … Een dressoir of commode met verschillende vakken kan erg handig zijn om alles apart te houden. De outfit samenstellen zal zo sneller en efficiënter kunnen gebeuren. Of dat nu een taakje voor ‘s morgens of ‘s avonds is – dat is aan jou om te beslissen!

huishouden organiseren kleerkast

BREST landelijke commode – ATLANTIS opbergkast met 3 laden en 3 vakken

5. Organiseer de badkamer

Na de keuken is de badkamer vaak de ruimte waar ‘s ochtends het meeste tijd wordt doorgebracht … en verloren. Kan en moet de badkamerroutine vlotter verlopen? Bekijk waar het misgaat en los die probleempjes op. Verzamel bijvoorbeeld alle badkamerspullen van kind 1 in een mandje, de spullen van kind 2 in een ander mandje en duid goed aan van wie het mandje is. Met een open console met verschillende mandjes staan ieders spullen altijd binnen handbereik

badkamer organiseren

BORDEAUX console

Of je kinderen er nu naar uitkijken of er net tegenop zien om terug naar school te gaan, met deze tips voor je huishouden organiseren zal iedereen een beetje meer klaar zijn voor het nieuwe schooljaar! Begin die boekentas maar al te vullen!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply