kleine slaapkamer tips
Tips

20 tips voor een kleine slaapkamer

Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd … En toch vinden we het ook heel erg begrijpelijk dat je je kleine slaapkamer wat groter wil laten ogen. Hier vind je enkele tips om een kleine (slaap)kamer in te richten!

1. Spiegels

Met spiegels kan je niet alleen gewoon leuke effecten bekomen, maar ook je ruimte optisch vergroten. Een grote spiegel zal de illusie van een grotere oppervlakte creëren. Kleinere spiegels in een interessant patroon kunnen je slaapkamer een speciaal effect bezorgen en reflecteren licht naar de ruimte, waardoor ze er groter zal uitzien. Een wandrek met spiegel is ook een praktische én mooie oplossing voor extra opbergruimte en optische vergroting.

spiegels kleine slaapkamer

2. Onder het bed

Het grote probleem bij een kleine slaapkamer is meestal opslagruimte. En wat neemt er in een slaapkamer meestal vooral plaats in? Ja, een bed. Gebruik de ruimte onder het bed dan ook zo veel mogelijk. Met de DORMARI of DONEMA boxspring is dit zo voor je opgelost.

3. Wit, witter, witst!

Een wit kleurenpalet zorgt voor een frisse, lichte sfeer, waardoor je kleine slaapkamer groter zal aanvoelen. Bang dat het te kil zal worden? Mix verschillenden soorten wit en lichte aardetinten om wat warmte toe te voegen. Als je net wil dat je kleine slaapkamer gezelliger en klein aanvoelt, kies je voor donkere tinten. Niets mis mee!

4. Geen ramen? Geel!

Heb je geen enkel raam in de slaapkamer? Dan moet je zeker overwegen om (een van) de muren geel te verven. Op die manier boots je natuurlijk zonlicht na, wat zorgt voor een warme en toch lichte sfeer.

geel in kleine slaapkamer zonder ramen

5. Lichtgekleurde materialen

Licht beddengoed zorgt voor een ruimtelijkere indruk, en ook meubels en decoratie met een zacht, licht kleurenpalet creëren de illusie van meer ruimte. Zorg voor gelijkaardige, lichte tinten van verf of behang, commode, bed en bedlinnen, kleerkast etc. Toch nood aan wat meer kleur? Voeg gerust een paar kleinere felgekleurde elementen toe.

6. Het juiste bed

Kies een kleiner bed zonder voeteinde of uit metaal, zodat je door hoofd- en voeteinde kunt kijken. Op die manier blijft het midden van de ruimte optisch open en zal de ruimte wat groter aanvoelen dan met een bed met hoog voeteinde.

metalen bed kleine slaapkamer

7. Geen tapijtjes, of één groot

Als je op de vloer een klein of meerdere kleine tapijten legt, zal je ruimte sowieso kleiner lijken. Maar dat wil niet zeggen dat je geen tapijt kan leggen. Je wil je vloer gewoon niet gaan opdelen. De oplossing als je echt een tapijt wil? Een tapijt dat quasi even groot is als de kamer, van muur tot muur.

8. In de hoogte

Extra opslagruimte nodig? Gebruik de hoogte! Hoe verticaler je gaat, hoe meer oppervlakte je nuttig gebruikt. Een hoge kast of kleerkast is een optie, hangplanken natuurlijk ook.

hangplanken kleine slaapkamer

9. Stapelbed

In een kleine kinderkamer is het stapelbed de ideale oplossing. Je bespaart meteen heel wat ruimte en toch zijn er twee slaapplaatsen.

10. Zolder? Gebruik alle ruimte!

Als de slaapkamer (een deel van) de zolder is of gedeeltelijk een schuine dakwand heeft, dan kan je creatief zijn met die schuine wanden. Gebruik ze optimaal, met schuifdeurtjes of met een ingebouwde ladekast zoals hieronder. Ziet er goed uit, toch?

Foto © Effortless Style

11. Juiste verlichting

De keuze van verlichting heeft een groot effect op hoe een kleine slaapkamer aanvoelt. Zacht licht dat uit meerdere richtingen komt, zal ervoor zorgen dat de ruimte groter lijkt. Eén heel sterk licht in het midden van de kamer? Beter van niet!

12. Hoge gordijnen

Als je je gordijnroede net onder het plafond hangt, heel wat hoger dan net boven het raam, creëer je de illusie van een hogere dus grotere ruimte. Zorg dat de gordijnen helemaal tot op de vloer hangen. Oh enneuh … witte of lichtgekleurde gordijnen zijn natuurlijk de beste optie voor een kleine slaapkamer die wat groter moet voelen!

13. Of geen gordijnen?

Als je de gordijnen gewoon weglaat, laat je meer licht binnen, waardoor je ruimte nog groter zal lijken. Ook heb je dan geen ‘storend’ element naast je ramen, waardoor het visueel ook weer rustiger en groter oogt.

geen gordijnen kleine slaapkamer

14. Vergeet de hoeken niet

In een kleine slaapkamer zal je misschien liever geen ruimte verliezen met decoratieve elementen. Maar natuurlijk kan dat wel. Is er een vrije hoek, bijvoorbeeld boven het bed dat in de hoek staat? Ideale plek voor smalle legplanken om wat foto’s, speelgoed, boeken, juwelen … uit te stallen!

15. Bureau als nachtkastje

Heb je een bureau(tje) nodig in de slaapkamer? Zet het naast je bed, als dat mogelijk is. Op die manier dient het als bureau én als nachtkastje.

bureau nachtkastje kleine slaapkamer

16. Eyecatcher

Hoe klein je slaapkamer ook is, een speciale eyecatcher kan je altijd toevoegen. Het geeft de meest persoonlijke kamer van je huis een meerwaarde en het trekt ook meteen alle aandacht naar zich toe. Dat je slaapkamer aan de kleine kant is, zal niet eens meer opvallen.

17. Creatief met het plafond

Nog een manier om de aandacht af te leiden van de grootte van de kamer is om de aandacht naar het plafond te trekken. Naar een wit plafond met gouden polkadots, bijvoorbeeld.

18. Zwevend nachtkastje

Niet echt nood aan een nachtkastje met opbergruimte? Denk dan eens aan een zwevend plat object zoals een plank of houten schijf en hang het omhoog naast je bed, aan het plafond met enkele touwen. Op die manier verlies je geen ruimte op de vloer en lijkt de kamer weer wat groter. En het ziet er natuurlijk ook gewoon leuk uit.

19. Wandlampen

Vloerlampen nemen plaats in op die kleine oppervlakte, dus kies liever voor wandlampen. Als je een klein nachtkastje hebt, is het ook handiger om te kiezen voor een wandlampje.

20. Omarm de gezelligheid!

Een kleine slaapkamer hoeft niet per se groter te lijken dan ze is. Omarm de knusheid, het gezellige sfeertje en maak je niet druk. Keep calm and be happy!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply