slaapkamer-planten-klimop
Tips

Slaapkamer planten die de lucht zuiveren

Een gezonde slaapkamer, wie vindt het nu niet belangrijk? Terwijl je slaapt, komt je lijf tot rust en laad je je terug op. Gezonde lucht en je slaapkamer koel houden zijn daarbij, naast een goed bed en een aangepaste matras, noodzakelijk. Voor een gezond binnenklimaat ventileer je je slaapkamer ook best. Maar wat verdient er nog zeker een plaatsje in je slaapkamer? Planten!

Planten in je slaapkamer: nuttig?

Tegenwoordig zijn onze woningen zodanig goed geïsoleerd dat de lucht trager wordt ververst dan vroeger. Luchtverontreiniging in de vorm van dampen van schoonmaakmiddelen, uitgeademde lucht, rook, transpiratie … stapelen zich daardoor sneller op in je woning. Een goed ventilatiesysteem volstaat dan wel in principe, maar extra ondersteuning door middel van planten kan nooit kwaad. Planten filteren de schadelijke stoffen uit de lucht en verhogen de luchtvochtigheid. Daarnaast zorgen ze ook gewoon voor een ontspannen sfeer – geen overbodige luxe in je slaapkamer, toch?

Waar plaats je planten in je slaapkamer?

Een kamerplant per 9 vierkante meter volstaat voor een gezonde ruimte, maar je kan er natuurlijk probleemloos meerdere een plaatsje in je slaapkamer geven. Slaapt je huisdier bij je in de slaapkamer? Dan mag een extra plantje ook wel. Zet bijvoorbeeld een aloë vera op je nachtkastje, geef ze een plekje op een dressoir of hang ze boven je bed naast een hanglamp (heel mooi in combinatie met een lamp uit touw). Of creëer een plantenhoekje op een (jutevloerkleed met grotere en kleinere planten. Gezellig!

dressoir slaapkamer planten

Landelijk dressoir Brest – pronkstuk in je slaapkamer en ideaal meubel voor plantjes

Top 5 slaapkamer planten

Deze planten zijn bekend om hun luchtzuiverende eigenschappen.

  1. Aloë vera
  2. Goudpalm of areca palm
  3. Sanseveria of vrouwentong
  4. Klimop
  5. Chrysant

Aloë vera zet je best op de vensterbank, want dit krachtige plantje verkiest de zon. Verder vraagt ze weinig water of aandacht.

Een prachtige, grotere plant is de goudpalm, gekend als luchtzuiveraar en luchtbevochtiger. Zet deze plant op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht, en houd de potgrond goed vochtig.

Sanseveria’s zetten koolstofdioxide ‘s nachts om in zuurstof, in plaats van overdag – ideaal! Hij houdt ook van de schaduw, dus voor donkerdere slaapkamers is deze plant perfect.

palm slaapkamer planten

Klimop is een van de beste planten om formaldehyde te zuiveren. Het plantje verwijdert ook als de beste allergenen en schimmel uit de lucht. Ideaal voor mensen met allergieën of astma en voor vochtige slaapkamers. Ze heeft weinig licht nodig, maar hou ze weg van kleine kinderen en huisdieren, want het blad is giftig.

Chrysanten fleuren niet alleen meteen je slaapkamer op, de bloemen filteren ook nog eens meer dan 5 schadelijke chemicaliën uit de lucht. Geen fan van de bloemetjes? Misschien is de lepelplant of de Spathiphyllum met haar witte, elegante bloemen wel iets voor jouw slaapkamer.

Ook geschikt voor de slaapkamer: planten als de dracaena of vrouwtjesdraak, de ficus elastica of Indische rubberboom, de philodendron en valeriaan. In je slaapkamer planten plaatsen, zet jij het op je to-do-lijstje?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply