stoffen-bank-reinigen
Tips

Stoffen bank reinigen: tips & tricks

Na een lange werkdag is er weinig gezelliger dan je nestelen op je zitbank. Samen met je partner en kinderen, of misschien wel met een snack? Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar je zitbank verzamelt wel wat vuil. Heb je een stoffen bank? Reinigen op regelmatige tijdstippen is dan erg belangrijk. Hoe pak je dat aan? Ik deel graag een paar tips, zodat jouw zitbank schoon is én blijft.

Kruimels, stof en ander oppervlakkig vuil

Heb je een bank met losse kussens? Haal ze even weg en klop ze buiten uit. De vaste delen ga je te lijf met je stofzuiger. Krijgt de stofzuiger niet alles weg? Met een rollertje of een schoon vochtig doekje kan je wellicht de overige kleine, droge vuiltjes als pluisjes en haartjes van je huisdieren weghalen.

reinigen stoffen bank
Grijze Trondheim zitbank met Scandinavisch design

Grondige opfrisbeurt

Voor een diepere reiniging kan je je bank een sodabadje geven. Breng een litertje water aan de kook en voeg er een handje soda aan toe. Met een sponsje verdeel je de soda-oplossing over de volledige bank. Laat eventjes trekken en dep daarna droog met een doek (of een paar doeken). Zo, helemaal opgefrist!

Geurtjes

Hangt er een vervelend geurtje aan je zitbank? Dan kan natriumbicarbonaat of zuiveringszout je redding zijn. Strooi wat van het poeder op je bank en laat het een uurtje inwerken. In die tijd absorbeert het natriumbicarbonaat de geurtjes uit je stoffen bank. Haal het er daarna af met je stofzuiger. Weg natriumbicarbonaat, weg geurtjes!

Ruikt je bank daarna toch nog steeds niet lekker fris? Verstuif dan een mengeling van schoonmaakazijn met lauw water op de bank (ongeveer 1:1). Voeg een paar druppeltjes etherische olie naar keuze toe als je graag een extra geurtje wil. Opgelet: doe dit vanop minstens een half metertje afstand. Laat het een nachtje trekken en zorg dat er in die tijd niets of niemand de bank gebruikt.

stoffen-bank-reinigen

Vlekken

De ene vlek is de andere niet, maar meestal helpt wat shampoo al. Masseer wat shampoo onverdund op de vlek in met een spons of vochtige doek. Blijf zacht wrijven tot de shampoo flink gaat schuimen. Haal de shampoo dan weg met een droge doek, liefst uit vochtabsorberend materiaal. Zodra de vlek droog is, zal je merken dat ze verdwenen is.

Een stoffen bank reinigen doe je misschien niet in een, twee, drie, maar erg moeilijk is het ook niet. Doe het op regelmatige basis en geniet op die manier zo lang mogelijk van je stoffen zitbank. Oh ja, deze tips kan je natuurlijk ook toepassen op andere meubels met stoffen bekleding, zoals stoffen stoelen en bureaustoelen!

P.S.: Heb je een lederen zetel? Dan verwijs ik je graag door naar dit artikeltje!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply