tips tapijt schoonmaken
Tips

Tapijt schoonmaken: enkele tips op een rijtje!

Haaa, tapijten! Ze zijn niet alleen warm aan de voeten, maar ze kunnen een ruimte ook echt helemaal afwerken. Natuurlijk vraagt het wel wat extra werk om een tapijt hygiënisch en mooi te houden. Hoe doe je dat nu best, een tapijt schoonmaken? Enkele tips!

Stofzuigen!

De beste vriend van je tapijt(en), da’s natuurlijk de stofzuiger. Verwijder eerst alles van je tapijt, zodat je niet per ongeluk klein speelgoed, geld of dingetjes die de stofzuiger kunnen beschadigen opzuigt. Stof ook eerst even meubels en vensterbanken in de buurt af, zodat je dat stof ook meteen mee kan stofzuigen.

tips tapijt schoonmaken

Tapijt LAMBADO marmer

Om er zeker van te zijn dat je alle stof verwijdert, is het aangeraden om het tapijt in twee richtingen te stofzuigen: van links naar rechts en van onder naar boven. Vergeet ook niet de vloer onder het tapijt regelmatig te reinigen! Heb je een klein tapijt? Neem het dan ook af en toe naar buiten, samen met een mattenklopper.

Hoe vaak moet je stofzuigen?

Sommigen bevelen aan om minstens een keer per week per persoon en huisdier het klusje te klaren. Twee volwassenen en een kat? Dat betekent drie keer per week je tapijt schoonmaken met de stofzuiger. Hoe groter je huisdier, hoe vaker je best stofzuigt.

labirinth tapijt schoonmaken

Tapijt LABIRINTH

Losse draadjes

Komt er een draadje los uit het tapijt? Trek het dan zeker niet uit. Neem er een schaartje bij en knip het gewoon af. Zo voorkom je dat je meerdere draden lostrekt.

Vlekken verwijderen

Oh nee, een vlek op het tapijt! Het belangrijkste dat je dan kan doen is NIET wachten om ze te verwijderen. Neem er meteen een droge, propere doek bij. Dep daarmee van de buitenkant naar de binnenkant toe de vlek droog. Op die manier maak je de vlek alleszins al niet groter. Wrijven is uit den boze, net als borstels, want die kunnen de vezels beschadigen.

Ga dan aan de slag met een vlekkenverwijderaar voor tapijten. Lees de bijsluiter goed en denk eraan: niet wrijven! Sommige vlekken kan je ook simpelweg verwijderen met wat warm water en afwasmiddel.

tapijt reinigen

Tapijt LAMBADO vison

Geur verwijderen

Hangt er een hardnekkig geurtje aan je tapijt? Bestrooi het met natriumbicarbonaat of maagzout en laat dat enkele uren zijn werk doen. Daarna kan je het poeder gewoon met de stofzuiger weghalen, samen met de geurtjes.

 

Wil je je tapijt zo lang mogelijk mooi houden? Je tapijt schoonmaken is helemaal niet zo moeilijk, zolang je rekening houdt met bovenstaande tips. Toch een grondigere reiniging nodig? Dan kan een professional je zeker helpen!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply